Vieraskynä: Ohjelmistoalalle vuonna 2025?

Tämän vieraskynän on kirjoittanut yhdeksäsluokkalainen Aki, joka vietti syyskuun viimeisen viikon Mystes Oy:ssa tutustumassa työelämään ja ohjelmistoalaan.

Koulussa asetetaan meille yhdeksäsluokkalaisille kovat odotukset, että tiedettäisiin mitä tullaan isona tekemään. Minulla on viime vuoden työjaksolta kokemusta kaupan varastohommista, joten päätin nyt hakea Mystesille toimistohommiin.

En oikein tiennyt, mitä odottaa ohjelmistoalan työpaikalta. Monimutkaista koodien kehittelyä ja ohjelmia, joista en ymmärrä mitään? Ovatko koodarit huippuhakkereita, jotka näpyttelevät koodejaan omissa pimeissä nurkissaan? Mystesillä vietetyn harjoitteluni perusteella pyrin korjaamaan monelle muullekin minun ikäiselleni tyypillisiä käsityksiä ohjelmointityöstä.

Mitä voi odottaa ohjelmistoalan ammatilta ja työpaikoilta?

Kun saavuin Mystesille ensimmäisenä päivänä, aika kului rennosti. Työhön tutustumisen lomassa pelailimme PlayStationilla mopopeliä ja kaapit olivat täynnä limutölkkejä sekä keksejä. Ihmiset ovat todella mukavia ja työympäristö on oikein viihtyisä.

Myöhempinä päivinä tein uutisseurantaa ja kaikenlaisia pikkuhommia mm. täyttäen jääkaappiin lisää juotavaa. Sain myös haastatella tähän blogiin Mystesin työntekijöitä Vesaa, Laria, Kallea, Jussia ja Tuomasta.

Haastateltavat ovat sitä mieltä, että kova kysyntä ohjelmistoalan työntekijöistä tulee riittämään myös tulevaisuudessa. Se oli alunperin osasyynä suuren osan päätymiselle ohjelmistohommiin, mutta myös hyvä palkka kiinnosti. Useat haastatellut ovat näperrelleet tietokoneita jo pienestä pitäen. Alalla pääsee pitkälle, jos on kiinnostunut ohjelmien toiminnasta.

Tarviiko olla huippuälykäs hakkeri menestyäkseen ohjelmistoalalla?

Kaikkien haastateltujen mielestä kuka tahansa on kykeneväinen tekemään päällepäin monimutkaisia, mutta loppujen lopuksi aika yksinkertaisia hommia, jos vaan opiskelee ahkerasti ja on kiinnostusta. Apua on logiikasta sekä keskittymiskyvystä. On hyvä olla pitkäjänteinen, sillä asiat eivät välttämättä aina ratkea odotetusti.

Näitä taitoja voi koulussa kehittää matemaattisilla aineilla. Soveltamiskyky tulee alalla esiin tekniikan kehittyessä kovaa vauhtia, ja ohjelmointikielet vaihtuvat sen mukana. Työssä siis oppii jatkuvasti lisää.

Tiimityö on suuressa osassa työn kokonaiskuvaa, sillä asiakkaille töitä tehdessä kaikilla on hyvä olla yhteisymmärrys siitä, mihin suuntaan asiat etenevät. Yhteistyö nopeuttaa ja selkeyttää asioita, ja mystesläiset painottivat kovasti, että työssä tarvii todellakin olla sosiaalinen.

Millä lailla keinoäly vaikuttaa alan tulevaisuuteen?

Tekoälyyn suhtaudutaan yleisesti ottaen negatiivisesti, sillä se tulee tulevaisuudessa syrjäyttämään tai muuttamaan suuren osan nykyisistä työpaikoista. Sen kehittäminen kuitenkin työllistää IT-alalle lukuisia ihmisiä, joten sen opiskeleminen on hyvin suositeltavaa.

Tällaisessa työssä tarvitaan aina ihmisiä, jotka suunnittelevat, mitä tehdään ja miten työ toteutetaan, joten rutiinihommia tekevä keinoäly vain nopeuttaisi kehitystä. Koodarit suhtautuvat siihen omasta näkökulmastaan positiivisesti.

Viikko on mennyt erinomaisesti ja olen saanut hyvän kuvan siitä, millaista työtä suuntaan tekemään. Toivottavasti näkemykseni auttaa myös muita tai oli muuten vaan mukavaa luettavaa.

Aki